Orbán-Dodon találkozó – Románia területi épségére törnek?

Orbán Viktor miniszterelnök fogadta Igor Dodon moldovai elnököt az Országházban péntek délután. Megvitatták a kétoldalú gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésének lehetőségeit és röviden áttekintették a Magyarországot és a Moldovai Köztársaságot érintő fontosabb nemzetközi kérdéseket – közölte a miniszterelnök sajtófőnöke.

A moldovai elnökről köztudott, hogy oroszbarát politikát folytat, korábban megakadályozta országa közeledését az Európai Unióhoz, beiktatása utáni első intézkedéseként levetette az elnöki palotáról az EU zászlaját, s a Romániával való, Bukarest által igencsak szorgalmazott esetleges egyesülés elszánt ellensége, ebből következően ellenáll minden nagyromán oldalról érkező befolyásolási kísérletnek.

„Megemlítettem, hogy elnöki mandátumon alatt az egyik legfontosabb célkitűzésem a Moldovai Köztársaság államiságának megőrzése és megerősítése, és ebben számítok Magyarország támogatására” – áll a magyar kormányfővel folytatott tárgyalások lényegétösszefoglaló facebook-bejegyzésében. Dodon úgy értékeli, hogy a nemzetállami önállóság megőrzése mellett elkötelezett Orbánban erős támaszra találhat.

A korábban említettek is azt bizonyítják, hogy törés állt be a két román állam viszonyában is, ha Moldovát egyáltalán román államnak lehet nevezni. Egy elnöki rendelet nyomán a román helyett a moldovánt tartják az állam hivatalos nyelvének. Dodon választási győzelme után alig telt el néhány hónap, s a bukaresti nagyromán nemzetféltők, különösen annak első moszkvai látogatása után, máris arról beszéltek, hogy Kisinyovot felfűzték a Moszkva-Budapest tengelyre.

A románok, tisztelet az igen ritka kivételnek, hagyományos orosz- és magyarfóbiája közismert, ezért is érintette őket érzékenyen, hogy javuló tendenciát mutatnak a moldáv-orosz és moldáv-magyar kapcsolatok. Dodon budapesti látogatását a Románia területi épsége elleni nemzetközi konspiráció részeként próbálta bemutatni a román média. Dodon maga is igyekszik minden alkalmat kihasználni arra, hogy borsot törjön a bukaresti kormány orra alá.

Ebbe a sorba illeszkedik az éve eleji moszkvai látogatásakor tett kijelentése is, amikor az ajándékba kapott XVIII. századi Nagy-Moldova térkép átvételekor azt mondta „ha az Orosz Birodalom nem áll meg a Prutnál, most egész Moldvánk lenne”. Román diplomáciai körök, s a nagyromán eszmék követői ezt úgy értelmezték, hogy veszélyben az ország területi épsége: keletről az oroszok, nyugatról a magyarok fenyegetik.

Ennyit az Orbán-Dodon találkozóról, amelynek érthetően nagyobb volt a visszhangja román körökben, mint Magyarországon.

 

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Hogy is van ez?

Olvasom, mekkora elégtétellel, örömmel, elégedettséggel nyugtázták egyesek,  hogy Brassó városvezetése úgy döntött, hogy a Cenk …

2 hozzászólás

  1. A románok magyarfóbiájának remélem, hogy van/lesz alapja. Magyarországnak kötelessége lenne Erdélyt az önállóságra segíteni, elszakítva azt Romániától.

    • Huszár János

      Kár persze, hogy ezt az önállóságot sem a cirka nyolcvan százaléknyi erdélyi román, de az erdélyi magyarok jelentős része sem akarja… Persze ábrándozni ingyen is lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük