Nem vak, hanem bátor – a vásárhelyi iskoalügy kapcsán

Folytatódik a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraalapítása körüli, inkább kétes értékű szappanoperába, mintsem jogállami körülményekhez illő huzavona. A küzdelem jogi köntösbe bújtatva folyik ugyan, de a vak is látja: inkább, sőt kizárólag arról szól, hogy ki uralja a terepet. Másként: a jelképes frontvárost. Szomorú, hogy sokak ma is – szász esztendővel Trianon után! – frusztrációjukban kényszerét érzik, hogy naponta bizonyítsák – főleg önmaguknak –, hogy az övék a legpeckesebb kakas a „szemétdombon”.

A nemzetiségi jogokért folyó küzdelem egyik kulcsterülete az anyanyelvi  oktatás. Az óvodától az egyetemig terjedő magyar nyelvű oktatás nélkül elképzelhetetlen a magyar nemzeti kisebbség megmaradása. Jól tudják ezt a felelősen gondolkodó, de főleg cselekvő erdélyi magyar közéleti személyiségek, politikusok is. Csakhát egyre kevesebben vannak. És tudják azok is, akiknek nem kifejezetten szívügyük a megmaradásunk, akik szóban és tettben ellenünk vannak. Ők viszont mintha egyre többen lennének…

Emlékeztetőül: az 1990-es esztendő véres eseményekbe – mondjuk ki: magyarellenes pogromba – torkolló etnikai konfliktusainak egyik kiváltó oka éppen a magyar orvostanhallgatók anyanyelvi oktatás mellett kiálló demonstrációja volt. Az intézmény román vezetősége azóta is a magyar nyelvű képzés felszámolásán ügyködik. Ebben a jelek szerint nem akadályozza semmi sem. Beleértve a magyar politikai érdekképviseletet, az RMDSZ-t sem. Pedig a kormánykoalíció tagjaként legalább a magyar tagozat felállítását lehetővé tevő oktatási törvény betartására rávehetnék az egyetem rektorát…

Úgy fest, ma az RMDSZ nemhogy az orvosi egyetem, de egy középiskola ügyében is képtelen az eredményes fellépésre. Ezt bizonyítják a római katolikus iskola újraalapítására tett béna próbálkozások, amelyek rendre zátonyra futottak. Lassan két évtizede folyik a jogi hercehurca – a magyar miniszterelnököt is bevonták a kísérletbe, akinek a szocik egykori vezére személyesen ígérte meg, hogy nem tesznek keresztbe, csak Magyarország ne vétózza meg Románia OECD-be való tagfelvételi kérelmét –, ennek ellenére iskola nuku, épp az idén nyáron vonták meg újra az intézmény jogi státusát.

Az RMDSZ most újra próbálkozik: „Marosvásárhely önkormányzata megoldotta a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Gimnázium ügyét, így az „utódintézményben” elkezdődhet az oktatás. A helyi tanácsi testület csütörtöki ülésén megszavazta, hogy a gimnázium a Bolyai Farkas Elméleti Líceum átszervezésével, annak alegységekét kezdheti meg működését összesen 21 osztállyal” – számol be az újabb kísérletről az RMDSZ szócsöveként szolgáló egyik hírportál.

Az RMDSZ eme újabb próbálkozása a viccbéli lovat juttatja eszünkbe, ami gazdája állítása szerint nem vak, hanem bátor.

Ez is érdekes

A politikai borbolyizmusról

Új fogalom született: a politikai borbolyizmus. Elismerem: nem valami tudományos meghatározás, de úgy vélem, annál …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.