Nem adják fel a magyargyűlölők

Nem bírják elfogadni a magyargyűlölő román szélsőséges nacionalisták, hogy meghátrálni kényszerültek, nem tudnak belenyugodni a ténybe, hogy bár minden követ megmozgattak, mégsem sikerült megakadályozniuk a marosvásárhelyi, II. Rákóczi Ferenc nevét viselő római katolikus iskola újraalapítását.

Ezért a Traian Băsescu egykori államelnök pártja, a magyar nyelv- és szimbólumhasználat miatt székelyföldi önkormányzati vezetők sorát feljelentő Dan Tanasă-féle szervezet, valamint a római katolikus egyházi tulajdonban lévő épületegyüttesben működő román iskola, az Unirea Főgimnázium és annak szülői bizottsága közösen beperelték a román Oktatásügyi Minisztériumot és a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnáziumot az iskola általuk törvénytelennek nevezett tavalyi újraalapítása miatt.

A jogi eljárás beindításáról Marius Paşcan, a Népi Mozgalom Pártja (PMP) ügyvezető elnöke számolt be. A közéleti karrierjét a magyarellenes hangulatkeltés legfőbb eszközeként működtetett helyi román napilapnál kezdő marosvásárhelyi politikus ismert alakja a szélsőségesek tarka táborának: ő volt az, aki Maros megyei prefektusként kifejtett tevékenységének csúcsaként emlegette, hogy sikerült megakadályoznia a Maros-völgyi államosított Bánffy-erdők visszaszolgáltatását. Sőt, a római katolikus iskola újraindítása kapcsán kirobbant konfliktusban is aktív szerepet vállalt: végső megoldásként a római katolikus egyházi tulajdonba visszakerült épület visszaoszolgáltatását kimondó határozat megsemmisítését követelte. Magyarán: a visszaállamosítást.

A vásárhelyi katolikus iskolát a PSD és ALDE alkotta kormánykoalíció, valamint az RMDSZ „aljas cinkosságával” hozták létre „Budapest megrendelésére, Orbán Viktor miniszterelnök nyomására” – érvelt a perindítás mellett a képviselő blogbejegyzésében. Paşcan indulata némileg érthető: a magyar kormány 2017 szeptemberében, a konfliktus elmérgesedése idején bejelentette: az iskolaügy rendezéséig, vétójogával élve akadályozni fogja Románia OECD-csatlakozását. A korábban soha nem tapasztalt határozott kiállásnak megvolt az eredménye: 2018 őszén beindult a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium.

A szolgálatos feljelentők – akik mögött jól sejthető, hogy kik állhatnak, amiként az is, hogy kik láthatják el őket a szükséges információkkal meg egyebekkel – annak a jól körülhatárolható, a különböző felmérések szerint a román lakosság 15-20 százalékát kitevők táborára utaznak, akik mindig, minden körülmények között vevők az idegengyűlöletre. No meg a jól kifundált manipulálásra, aminek aztán, a szükséges információk hiányában, jóval többen hajlamosak bedőlni…

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Mint a mesében: térdeltek is, meg nem is…

Azt kérdezte az middlesborough-i angol-román barátságos labdarúgómérkőzés előtt az egyik erdélyi magyar hírportál, hogy vajon …

12 hozzászólás

 1. Magyarországon magyarul beszélünk, Romániában is jogos elvárás a román nyelv használata.

  • hülyeséget beszélsz, szokásodhoz híven. Magyarországon azért beszélünk magyarul, mert ez egy homogén állam. A kisebbségek létszáma nem mérvadó, mert túl kevesen vannak. Illetőleg el vannak magyarosodva. A Romániai kisebbségek létszáma viszont nagyon nagy. Ha Románia jogállamnak mondja magát és azt mondja, hogy az Európai értékeket tiszteletben tartja, akkor az anyanyelvhasználat mellett ki kéne állnia, ugyanis ez mindenki számára alapvető jog. Miért lehet az, hogy pl Svájcban 4 hivatalos nyelv van, Romániában meg csak 1? Illetőleg szerinted miért nincs joguk a magyar feliratokhoz az Erdélyi magyaroknak? Miért nincs joguk a magyar oktatáshoz, miközben ők is ugyanúgy adófizetői az országnak? Máskor mielőtt beszélsz gondolkozz, hidd el, hogy nem fog megártani!

  • Nyugtass meg, hogy nem az egész belváros ennyire hülye, pitiáner, földhözragadt, mint te.

  • Belvárosi is lehet olyan sötét, mint egy válaszfal. Képzeld, Magyarországon is beszélnek nemzetiségi nyelven, a magyar mellett is. Néhány száz fővel is működnek kisebbségi közösségek, a kultúra, iskolák, vallás szintjén is és nincs semmi probléma. Nem szabad összekeverni őket a nílusi székelyekkel, vagy a gangeszparti ómigránsokkal, mert náluk a deviancia a menő, mellette pedig követelőznek, mintha arabok lennének. Ki kellene nőni a coci kisebbségi mantrából, mert ők csináltak ebből politikát, másoknál nemzeti kérdés. Ez olyan, mint aki leltározni ment a besúgás teljesítéséhez a templomba, aztán többször is bérmálkozott, aztán mégsincs tisztában az alaptézisekkel. Nemzetiségileg a veszett fejsze nyele, de most pl. ők akarnak State Unió-t.

  • Magyarországon a latin után.
   Minden hivatalban tartottak egy,vagy több kisebbségi nyelven beszélő hivatalnokot. Ha jól emlékszem (Talán) Mária Terézia írta elő annak idején.(nem vagyok történész) És az első népszámlálás is ez után következhetett.
   Ugyanis legfeljebb az egyházaknak,falusi papnak köszönhetően voltak bejegyzések születésről/halálozásról. Illetve még az sem. A családfák (a nem nemesiek) rendre elakadnak az 1700-s éveknél.
   A mohácsi vész ezt is eredményezte! Ezért a szobrát annak a muzulmánnak eliminálni KELL!

  • Nem igaz, amit “BELVÁROSI” állít. Magyarországon mindenki úgy beszél ahogy akar. Senki nem fog érte szólni. Míg Romániában előfordul, hogy a románok figyelmeztetően RÁSZÓLNAK a magyarul beszélőkre. De ezt – mint oly sok mást sem – a “BELVÁROSI”-nak nem kell tudnia.

  • Gondolom, egynesen Lipóciából?

 2. Úgy látom,hogy a “belvárosban” sem adják fel.

 3. Es akkor az EU parlamenti valasztasokon ne menyunk el, ne az RMDSZ-re szavazunk? Ba…uk el az iranyt teljesen, ne legyen mar romaniai magyar erdekkepviselet. Bizzuk ez egeszet talan a DK, vagy kire? egy romaniai roman partra?. Hat …. hajra … en megyek szavazni es az RMDSZ-t vogom szavazni! (ha tetszik, ha nem)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük