Lehet bezzegromániázni

Nem csitulnak a bukaresti kórháztűz által felkavart indulatok Romániában. Mint ismeretes január 29-én tűz ütött ki a bukaresti járványkórház egyik, a koronavírusos betegek gyógyítására fenntartott  épületszárnyában. Az eset okát máig nem sikerült megnyugtató módon tisztázniuk az illetékes hatóságoknak. A tavaly november 14-i karácsonkői kórháztűz után ez volt a hetedik hasonló eset Romániában.

A mentés után sebtében megvont mérleg szerint négyen vesztették életüket, az ötödik holttestet az oltás után közel öt órával fedezték fel az egyik mosdóban. Kizárólag az orvosok és az ápoló személyzet határozott és önfeláldozó közbelépésének köszönhető, hogy nem lett több halálos áldozata a tűznek. Az épületszárnyban elhelyezett 102 betegből 53-at azonnal Bukarest különböző kórházaiban helyeztek el, de még Belgiumba is jutott a súlyosabb égési sebeket szenvedettekből. Azóta szinte naponta érkeznek a hírek az újabb és újabb elhalálozásokról, az áldozatok száma mára elérte a 20-at.

Az újabb tűzeset kapcsán a politikusok szokás szerint  – mi mást tehetnének? – egymást hibáztatják, folyik az újjal mutogatás, kölcsönös vádaskodás a kormány irányában. Az tagadhatatlan, megvan az éppen hivatalban levő kabinetnek, egészségügyi kormányzatnak is a sara, de a baj gyökerét valószínűleg mélyebbre ásva kellene keresni. A román egészségügy rendszerszintű hibáiról csak az nem beszél, aki éppen hatalmon van, más mindenki tudja, mit és hogyan kellene javítani. Igaz ugyan, ahogyan kormányra kerülnek, nyomban elfelejtik, vagy legalábbis úgy tesznek.

A legnagyobb baj, hogy az egészségügyi infrastruktúra nagy része a XIX. században, illetve a XX. század közepe táján épült az akkori szabványoknak megfelelően. A világjárvány okozta súlyos betegségek kezelése számos gépezet használatát tette szükségessé, ezek módfelett megterhelik az elavult villamossági rendszereket, ezért aztán számos a rövidzárlat okozta tűzeset. Továbbá a román egészségügyi rendszer ingatlanállománya is kritikán aluli, vannak megyék, ahol a rendszerváltás, azaz harminc év óta egyetlen kórház vagy más egészségügyi ellátó intézmény sem épült.

A tragédia után felerősödött az USR által jelölt egészségügyi miniszter leváltását követelő ellenzéki PSD hangja is, holott a tárcát hosszú évekig éppen a szociáldemokraták irányították. Az általuk benyújtott bizalmatlansági indítvány elfogadása esélytelennek látszik, az RMDSZ már jelezte, hogy ellene fog szavazni. Következésképpen: marad minden a régiben.

A túloldalnak üzenem: most nyugodtan lehet bezzegromániázni.

Ez is érdekes

A látszat és ami mögötte van

Különös emberfajta a politikus, mindig azt mondja, amit kell, amit lehet,  csak legritkábban és elvétve …

6 hozzászólás

 1. Huth Geri anyukája

  No-no, nálunk csak megfagynak a kórházakban, még.

 2. Kemény Szilárd

  Sorozatban gyulladnak ki a világon a kórházi kovidrészlegek.

  Területbitorló ellenségünkbe, Romániába bármikor szívesen belerúgok – de ezúttal mégse.
  A bukaresti tűz szerintem nem helyi ügy.

  Persze ez csak spekuláció, sőt megérzés, vagyis lehet, hogy tévedek.

 3. Elképesztő! Ám az is amit a ’90-es évek közepén mondott jogász végzettségű gyerekápoló, aki az egyik egykoron magyar tulajdonú, lepusztított kastélyban dolgozott, ahol a jéghideg, törött kőpadlózaton a HÍV-vírussal fertőzött árva gyerekek ruha nélkül csúszkáltak. Étel-ital akkor volt, ha segély érkezett.

 4. Jáger László

  MO államháztartás adóssága
  36 687 milliárd forint volt 2020 év végén!!
  Ez cirka 123 milliárd $
  ez már nem semmi…
  Ez a GDP 81,2 %át jelenti és még messsze nem az ende!!!
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

  • Nyugi “Jáger” ez a GDP 66 százalékát jelenti. Pusztán 6 százalékkal lépve túl a megengedettet, ám figyelembe véve a körülményeket, a kormány részéről nyújtott rengeteg segítséget, kiadásokat… (Bocsánat Szentgyörgyi úr!)

 5. Jáger László

  ViAM úr erős tévedésben leledzik!!!
  Ön 1 2019s adatot tetszik olvasni…
  felejtse l mert az már a múlt!!!
  Jelenleg akár a 85 %ot is +közelítheti….
  nem lennék +lepve…
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.