Kicsoda is Ciolos, az új román kormányfő?

Klaus Johannis államfő a pártokkal és az egy héten át tüntető civilekkel való egyeztetés után – mint ismert –  Dacian Cioloşt bízta meg kormányalakítással. Egyes elemzők szerint a civilek bevonása a megbukott Victor Ponta utódjának kiválasztásába csak porhintés volt, Klaus Johannis nem igazán volt kíváncsi a véleményükre. Korábban az államelnök még az előrehozott választások kiírását fontolgatta, amit a liberálisok (PNL) vetettek fel elsőként. Az alkotmány szerint ahhoz, hogy az államelnök feloszlathassa a parlamentet, két miniszterelnök-jelöltnek is el kellene buknia a plénum előtt. Azonban a törvényhozás tagjainak a bársonyszékekhez való görcsös ragaszkodását ismerve erre igen kevés esély mutatkozott. Ezért végül az államfő a szakértői kormány mellett döntött.

„Tiszta, fedhetetlen emberre van szükség, aki képes kezelni a nehéz helyzeteket” – hangsúlyozta a döntését megelőzően Klaus Johannis. A közel egy hétig tartó utcai tüntetéseken elhangzott követelésekről, köztük a politikai osztály megújulását szolgáló konkrét javaslatokról szinte teljesen megfeledkeztek. Az egyeztetések során a posztkommunista utódpárt, a magát szociáldemokratának tartó PSD korábbi miniszterét, a Román Nemzeti Bank egyik alelnökét, Liviu Voineát javasolta, miközben a PNL és az RMDSZ egy technokrata kormányfő megnevezését, míg a korábban a magyar szervezet által betöltött mérleg szerepét átvevő, a PSD csatlósának számító Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) pedig közölte: azt a jelöltet támogatja majd, aki mellett az államelnök döntött.

Ezek után esett Klaus Johannis választása Dacian Cioloşra, a 46 éves agrármérnökre. A kijelölt miniszterelnök 2007. október és 2008. december között Călin Popescu-Tăriceanu, majd Emil Boc kormányának pártonkivüli mezőgazdasági minisztere volt. 2010-től 2014-ig az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosa, jelenleg az EB-elnök tanácsadója. Nem tagja valamely politikai pártnak. Bukaresti ellenfelei erdélyiségét kifogásolják – a szilágysági Zilahon született – , főleg azt, hogy rokoni szálak fűzik az egykori nagyhatalmú tikosszolgálati vezetőhöz, a “rókának” nevezett Virgil Ardeleanuhoz. Cioloș szerint az elkövetkező egy év ugyan nem elégséges a társadalom által elvárt mély változások eléréséhez, arra viszont igen, hogy a szakértői kormány meghallgassa a kívánságokat. A kijelölt miniszterelnöknek tíz napja van a kormány öszetételének véglegesítésére, azt követően kerül sor a parlamentben a bizalmi szavazásra.

Szentgyörgyi László, Marosvásárhely, PestiSrácok.hu

Ez is érdekes

Kinek higgyünk?

Szombaton történt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egy beszédében azt mondta: Magyarország, Románia és Lengyelország …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.