Ha a zsidókét lehet, az erdélyi magyarokét miért nem?

 

Nem tudtam, mi hiányzott még a boldogsághoz, de amióta megjelent a hír, hogy a 2023-24-es tanévben bevezetésre kerül A zsidók története. A holokauszt című új tantárgy, már tudom.

A törvénykezdeményezést hétfőn fogadta el a szenátus, miután korábban a képviselőház is áldását adta rá. Csak az ultranacionalista nézeteket valló, ezért szalonképtelennek tartott Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) törvényhozói ellenezték mindkét házban az új tantárgy bevezetését. Legfőbb érvük: ezzel a bukaresti parlament azt a látszatot kelti, hogy Románia antiszemita ország, ahol a zsidók speciális védelemre szorulnak. Nem szorulnak, mert nincsenek, mára a zsidóság gyakorlatilag eltűnt Romániából. A legutóbbi népszámlálás adatai szerint a második világháború előtt még több mint 700 ezer főt kitevő zsidó közösség mára kevesebb mint 4 ezerre csökkent. Az AUR szerint akkor lenne indokolt a zsidóság történetét Romániában oktatni, ha Izraelben is kötelező tantárgy lenne a románok története.

Az oktatási kerettörvény módosításánál – a nemzeti kisebbségi frakció és több román párt képviselői mellett – az RMDSZ is kezdeményezőként vállalt szerepet. „A jelen intézkedés több mint egy egyszerű tantárgy bevezetése az iskolai kerettantervbe: erkölcsi fejlődésünk, közösségi lelkiismeretünk története, tükre. A világjárvány okozta válság pillanataiban is tapasztaljuk, hogy kellő tudás és felvilágosítás hiányában a társadalom félelemmel és bizonytalansággal reagál, ez pedig gyakran okoz feszültséget és káoszt. Célunk, hogy nemet mondjunk a félelemből és tudatlanságból táplálkozó manipulációra, ordas eszmékre. Remélem, hogy ez a határozat csak egy lépés lesz afelé, hogy felhívjuk a figyelmet a különböző nemzeti kisebbségek vagy a többségi csoportok szenvedéseire, érzékenységére” – idézte Novák Csaba Zoltánnak, a szenátusi tanügyi bizottság RMDSZ-es alelnökének parlamenti felszólalását az RMDSZ hétfői hírlevele. Elgondolkodtató, hogy az RMDSZ szenátorának „a világjárvány okozta válság pillanataiban„ is a holokauszt jut eszébe. Hiába na, Novák Csaba Zoltán is úgy lehet ezzel, mint ama biológiai tevékenységgel a kelleténél jóval többet foglalkozó viccbéli alak: neki is mindenről az jut eszébe…

Végül csak annyit: maradéktalanul akkor lennék boldog, ha az erdélyi magyarság története is külön tantárgyként kerülne bevezetésre a romániai iskolákban.

Ha a zsidókét lehet, az erdélyi magyarokét miért nem?

Ez is érdekes

Honnan fúj a szél? – a román kormányválság lehetséges okairól

Másfél hónapja tart a kormányválság Romániában, amelynek megoldását az államfő a nagykoalíció feltámasztásában látja. A …

7 hozzászólás

 1. Igen. Végülis 6-8 percben meg lehetne ismertetni Románia 1862-től kezdődő történelmét a zsidó iskolákban is, kiemelve a közelmúltban szobrot kapott, tehát cselekményeiért elismert Antonescuval.
  Ebben kivételesen igaza van az AUR képviselőjének.
  De hogy itt valami nagyon erősen bűzlik, az hétszentség. A kiárusított szászok (Ionescut miért nem?) és zsidók visszacsalogatása a cél, mert üres a kassza, a munkához nem fűlik a foguk, a kereskedelemhez nem értenek – annyira?
  Személyes tapasztalataim alapján a magyar/erdélyi történelmet jobban ismerik az itt és ott született zsidók, mint a hazug románok. Nem egy ismerősöm a világ másik oldalán könnyes szemmel beszélt/mesélt/vágyakozva születési helyéről, átadva gyermekeinek, unokáinak az ismereteket, amik nem voltak rosszak!

 2. Sántha Pál Vilmos

  Ha a magyar történelem oktatását még Erdély területén is mellőzik, akkor a zsidók történelmének oktatása tantárgyként, egyáltalán nem időszerű. Az RMDSZ indoklása a tantárgy bevezetése érdekében tökéletesen helyes lenne ha azt a magyarok történelmének tanítása érdekében tették volna. Már szégyené fajul az a sok nyalás, amit egy bizonyos irányban tesznek a politikai rétegek. Nincs nekünk már más fájdalmunk csak a másoké. Szégyen!

 3. Ha ehhez az kell, hogy négyezerre csökkenjen a magyarok száma Romániában, akkor inkább soha ne tanítsák a magyarok történelmét!

 4. A románok legalább tiltakoznak s ezt jó érvekkel alátámasztva teszi, az udemeré (SIC!) aljas módon asszisztál az amerikai gazdának.

 5. Szőcs Judit

  A szovjet lágerekben fogva tartott ártatlan emberek életéről, haláláról mikor fogunk nyíltan beszélni? Nem olyan tantárgyra lenne szükség, amelyik a 20. század embertelenségeiről szól?

 6. Királytigris

  Ha a románok tanítanák a magyar történelmet, abban nem lenne köszönet… Elképzelni is nehéz lenne, hogy abban mennyi hazugság, csúsztatás jelenne meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük