Folytatólagosan elkövetett – mi is?

Nem titok, az érintett közintézmények, valamint az őket ellenőrzésük alatt tartó politikai pártok egyáltalán nem örülnének egy szigorú, a közérdekű információkhoz való hozzáférésről szóló jogszabály életbe léptetésének. Ennél fogva igyekeznek is minden erejükkel megakadályozni annak elfogadását. Pedig már évtizedek óta a választási kampányok egyik – főleg az ellenzék által – leginkább sulykolt témája az átláthatóság megteremtésének szükségessége. Különösen a közpénzek felhasználását érintő közérdekű információk visszatartása vált ki ellenérzést a társadalomban.

Legutóbb arról számolt be a román média – a magyar nyelvű, egy–két kivételtől eltekintve, ez esetben is szemérmesen hallgatott -, hogy éppen az RMDSZ vétette le napirendről azt a törvénytervezetet, amely kötelezte volna az állami fenntartású intézményeket, hogy a hozzájuk beérkezett kérelmeket és válaszokat a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tegyék. „Azért kértük, hogy kerüljön vissza a bizottsághoz, hogy néhány módosító javaslatot tudjunk hozzácsatolni” – magyarázta az újságírók megkeresésére Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakciójának a vezetője.

A törvénytervezet nem új keletű, az előző ciklusban is  napirenden volt már, de akkor is keresztbe tettek neki. El nem találják, kik. Hát az RMDSZ képviselői. „A megbeszélések során rájöttem, az RMDSZ olyan kivételt kíván bevezetni, hogy a nemzeti kisebbségek szervezetei, még ha állami pénzeket is kapnak, felmentést élvezzenek, és ne tájékoztassanak arról, hogy mit csinálnak a pénzzel” – magyarázta a téma  egyik román szakértője. Hát erről van szó! Pontosabban arról, hogy a román államtól kapott, az egész romániai magyar társadalomnak járó pénzeket az RMDSZ kénye-kedve szerint használhassa. A maga és klientúrája céljára!

Ismerős a mondás: nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani. Erről feledkeztek meg az RMDSZ törvényhozói, amikor a jogszabálynak keresztbe tettek. Nem először.

Ez is érdekes

Miféle hídszerep?

Összegyűltek, hogy ne legyenek szanaszét, mármint a kelet- és közép-európai NATO-tagállamok államfői. Hiába na, amióta …

4 hozzászólás

 1. Árulók az elrománosodott magyarok.

 2. Jáger László

  Hát azkor most az RMDSZ a Magyarokért,Románokért,vagy a a romániai magyarokért!!!???
  Számomra nehéz ezt kibogozni!!!
  Csak ilyen bonyolult!!!
  barátilag
  J.L.

 3. Kellene ennek az igazság tartalma teljes egészében. Lehet könnyen el lehetne számolni a román pénzekkel a nagysága miatt. A magyar vagy külföldi támogatásokat levonnák és akkor már a románok nem is adnának pénzt, nem erről van szó?

 4. Jáger László

  Támogatom
  Mit!!!??
  Hogy azok szavazhassanak MO-on a választásokon akik itt fizetnek adót!!!
  Nekik van felelősségük azért,hogy mi is fog történni!!Ők viselik a következményeket!!!
  Nem viselik azok akik csak politikai szimpátia, befolyás alapján,vagy érdekből döntenek!!!
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.