Ellenségünk ellensége a barátunk?

Exkluzív interjút készített a minap a magyar királyi televízió Victor Ponta volt román kormányfővel. A posztmommunista párt egykori elnöke egy Facebook-bejegyzésében korábban már szóvá tette, hogy George Soros alapítványai és egyes általa finanszírozott személyek módfelett negatív szerepet játszanak mind a térségben, mind Romániában.

A politika hajdani reménysége arról beszélt, hogy Romániában és általában az 1989 utáni új demokráciákban, a politikai hatalom mellett – amelyiket az urnáknál választanak – kiépült egy párhuzamos, állam-szerű hatalmi rendszer, amely civilnek mondott szervezetekből áll. Ezeknek az a feladata, hogy kikényszerítsék azon nemzetközi szinten hozott döntések végrehajtását, amelyek szembemennek az illető nemzetek érdekeivel. Eme szándék szerint az országok kormányaira mindössze a globalista akarat végrehajtóiként, helytartóiként tekintenek.

A Soros-féle hálózat működését illetően Ponta kifejtette, a nem-kormányzati szervezetek mindig azokat a politikusokat támadják, akik nem feltétlenül nacionalista, de szuverén álláspontot képviselnek. „Ez a XXI. század küzdelme, amely már nem a jobb és a baloldal közötti klasszikus politikai küzdelem” – vonja le a következtetést. A Budapesten az illető egyetem körül zajló eseményekről szólva kifejtette: szerinte az éppen arról szól, hogy a döntéseket Magyarországon hozzák Magyarország számára, Romániában Románia számára, Franciaországban Franciaország számára, vagy másutt születnek a döntések és mi csak végrehajtjuk azokat. Hozzátette, ez utóbbival soha nem értene egyet.

Victor Pontáról, legalábbis mi, erdélyi magyarok tudjuk, nem a leghitelesebb figura. Mi több, politikai ellenfelei egyenesen álszent, képmutató, gátlástalan és notórius hazudozóként festik le, a bizánci lelkületű, szemforgató politikus mintapéldányaként. Korábban plágiummal vádolták, s az ügyet azóta sem zárták le mindenki számára megnyugtató módon. Az állítólagos hírszerzői múltja alapján ítélve – Traian Băsescu vádja szerint az akkor hatályos törvényt megszegve ügyészként vállalt titkosszolgálati munkát – nem sokra becsüli a jogkövető magatartást.

A magyar-román viszonyban különösen nem lehet hivatkozási alap. Mint ismeretes, miniszterelnöksége idején megromlottak a magyar-román kapcsolatok, folyamatosan bírálta Orbán Viktort  is. 2012-ben bizalmatlansági indítvánnyal buktatta meg az RMDSZ-t is soraiban tudó kormányt, miután az rendeletben kötelezte a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemet az oktatási törvény azon cikkelyének betartására, miszerint az egyetemnek kötelező magyar főtanszéket létrehoznia.

A királyi televízió által sugárzott interjú után csak remélni tudjuk, az Orbán-kormányzat ellenségünk ellenségeként ugyan, de nem barátként tekint majd Pontára.

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Hogy is van ez?

Olvasom, mekkora elégtétellel, örömmel, elégedettséggel nyugtázták egyesek,  hogy Brassó városvezetése úgy döntött, hogy a Cenk …

3 hozzászólás

 1. Azért azt csak komoly lelki problémákkal rendelkezők hihetik, hogy Ponta bármilyen vélemény megfogalmazásával a magyarok barátjává válna.

  • Kacor Király

   Azt nem gondolja senki, hogy a magyarok barátja lenne, de az elképzelhető, hogy Soros neki sem volt a kedvence.
   Most hát belerúg egyet.
   Most már teheti, a politikai jövőjét nem kockáztatja vele.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük