Egy fényesnek aligha mondható jövő kezdete?

Közeleg a májusi EP-választások időpontja, az erdélyi magyar politikai alakulatok is készülnek a megmérettetésre.  Igaz, egyelőre csak annyi látszik, hogy méregetik, kóstolgatják egymást: melyik képes nagyobbat szakítani a magyar szavazók által leadandó voksokból.

Elsőként a Magyar Polgári Párt (MPP) jelentette be, hogy – nyilván a két szervezet közötti együttműködési szerződés szellemében, amely korábban már két parlamenti helyet is „hozott” a pártnak – befutó helyet szeretne az RMDSZ jelöltlistáján. Közben rádöbbenhettek, hogy kicsit túllőttek a célon, mert az utóbbi időben már nem nagyon hangoztatják követelésüket. Az Erdélyi Magyar Néppárt pedig azt javasolta: a három alakulat állítson koalíciós jelöltlistát, amelyen elnökük, Szilágyi Zsolt képviselje őket.

Az RMDSZ csuklóból visszautasította mindkét kispárt követelését, bár nem zárta ki annak lehetőségét, hogy ha március 1-jéig megegyeznek, akkor a listára az MPP és az EMNP jelöltjei is felkerüljenek. Időközben az RMDSZ véglegesítette a csúcsjelöltjeinek névsorát.

Tájékoztatásul: a Romániában 6,5 százalékos arányban élő magyarságnak a számítások szerint két jelölt bejuttatására van reális esélye. Ahhoz, hogy három mandátumot szerezzen, a magyarság jelöltlistájának a szavazatok több, mint 9 százalékát kellene megszereznie.

Az eddigiekből is kitűnik, hogy a szavazatmaximálásra legkézenfekvőbb megoldásnak a három párti koalíciós jelöltlista állítása mutatkozna. Csakhogy ettől – legalábbis egyelőre – az RMDSZ elzárkózik, arra hivatkozva, hogy az arculatvesztéssel járna. Talán inkább arról lehet szó, hogy nem hajlandó engedményeket tenni a kisebb pártok javára. Ami a „szövetség” szűk politikai szemszögéből tekintve talán érthető is.

A kisebb pártok túlzónak is minősíthető követelései inkább amolyan politikai blöffnek tekinthetők, mint értékelhető politikai teljesítményen alapuló, jogos igénynek. Ezért van az, hogy képtelenek visszaverni az RMDSZ azon érvelését, hogy a 2016-os helyhatósági választásokon például az erdélyi választópolgárok által leadott voksok 85-90 százalékát a „szövetség” szerezte meg. A törvényhozási választásokon az MPP jelöltjei már az RMDSZ-listán szerepeltek, az EMNP pedig el sem indult.

Az RMDSZ túlzott magabiztossága indokolatlannak tűnik, hisz az utóbbi években támogatottságuk jelentősen csökkent, egyes felmérések szerint korántsem biztos, hogy eléri a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. Legutóbb a Politico című, nem kimondottan a magyarok iránti elfogulatlanságáról ismert uniós hírportál tett közzé aggodalomra okot adó adatokat a májusi európai parlamenti választás kapcsán. A Politico több felmérés alapján végzett számításai szerint az RMDSZ nem jutna be az uniós törvényhozásba.

Ennek fényében talán mégiscsak érdemes lenne elgondolkodniuk az illetékeseknek a koalíció szükségességén. Hogy a 2019-es EP-választás elbukása ne úgy íródjék be az RMDSZ-annalesekbe, mint egy fényesnek aligha mondható jövő kezdete.

 

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Csak az nem látja, aki nem akarja

Már csak ilyen az emberfia, mindig reményteljes várakozás tölti el, ha új arcok, tehetséges emberek …

egy hozzászólás van

  1. Amikor Székelyországban jártam,érdekes módon ott,akivel erről mertem beszélni,inkább az RMDSZ-t támogatták. Megmondom,ahogy van,Nekem sem tetszett,de nem akartam a házigazdák napját elrontani.
    Az RMDSZ,mindig a szocialista irányzathoz csapódott,de ezt inkább a helyieknek van joguk eldönteni,hogy szeretik-e? Szerintem az volt az egyik “egyiptomi” csapás,amikor a gyurcsányi nevű seggfej,küldött Nekik Mikulásra (dec 6) egy mai napig is velőbe hatoló üzenetet. (ma már érvénytelen lenne az a szavazás,és amennyire lehetett a Fidesz-KDNP próbálta gyógyítani)
    A jövőt,pedig csak úgy alapozhatják meg az elfoglalt területen,ha nem hagyják a templomot,s az iskolát!
    Egyetemről nem is szólva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük