Az ördög füstje

Az amerikai The Weather Channel tévéadón is bemutatták már, hogyan füstölög a marosvásárhelyi Azomures vegyi monstrum. Az időjárásra szakosodott adó egy április 25-én készült YouTube-os felvétel alapján adott hírt – meg képeket! , amelyet a ViralHog csatornára töltöttek fel. A narancssárga füst nem mindig látszik, mivel inkább éjjel engedik ki, ám ezúttal nappal sikerült videóra venni. A füst veszélyes nitrátokból és kén-dioxidból áll – emelik ki a műsor szerkesztői.

Az ember azt hinné, rendezett és demokratikus társadalmi körülmények között egy szennyező ipari tevékenység betiltásához elegendő, ha az arra illetékes ellenőrző szervek kimutatják környezetre káros hatását. A többit megoldja a törvények tiszteletén, a jogkövető magatartáson alapuló társadalmi gyakorlat. Mindez lehet, hogy érvényes a világ valamely szerencsésebb fertályán, de itt, a  Romániának nevezett országban nem. Ennek ékes bizonyítéka a marosvásárhelyi Azomureş vegyipari kombinát esete, amelyről tudni kell, a kommunista rendszer alatt végig környezetvédelmi engedély nélkül működött. Igaz, idéntől már forma szerint érvényes papírok birtokában szennyez. A román szakhatóságok a modern légszűrő berendezések felszereléséhez és üzembe helyezéséhez kötötték a működési engedély kibocsátását, amit egyébként a svájci tulajdonos szerződésben vállalt.

A tavaly nyári áramkiesés okozott utoljára komoly pánikhangulatot, ami újra a kombinátra terelte a helyi közvélemény figyelmét. A szerencsés társadalmi csillagállásnak köszönhetően az érintettek – ki-ki a maga sajátos és önző megfontolásából – kényszerét érezték reagálni a helyzetre: a civilek tüntetésen követelték a termelés azonnali beszüntetését. Aztán szép lassan elült az érdeklődés a téma iránt. Maradt minden a régiben. Akárcsak korábban, a kombinát mellényzsebből fizeti ki a szennyezés miatt rá kirótt bírságokat – ismerik: a kutya ugat, a karaván halad –, s zavartalanul folytatja a környezetszennnyezést. Jobb esetben pedig ilyen-olyan szponzorizációs egyezségekkel megvásárolja a központi és helyi illetékesek jóindulatát.

Ez is érdekes

Székely István levelét megírta, avagy vakvágányon az erdélyi magyar politika

Történt, hogy Székely István, az RMDSZ társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnöke, ha jól értelmezem, valamiféle párbeszédet …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük