Az ördög füstje

Az amerikai The Weather Channel tévéadón is bemutatták már, hogyan füstölög a marosvásárhelyi Azomures vegyi monstrum. Az időjárásra szakosodott adó egy április 25-én készült YouTube-os felvétel alapján adott hírt – meg képeket! , amelyet a ViralHog csatornára töltöttek fel. A narancssárga füst nem mindig látszik, mivel inkább éjjel engedik ki, ám ezúttal nappal sikerült videóra venni. A füst veszélyes nitrátokból és kén-dioxidból áll – emelik ki a műsor szerkesztői.

Az ember azt hinné, rendezett és demokratikus társadalmi körülmények között egy szennyező ipari tevékenység betiltásához elegendő, ha az arra illetékes ellenőrző szervek kimutatják környezetre káros hatását. A többit megoldja a törvények tiszteletén, a jogkövető magatartáson alapuló társadalmi gyakorlat. Mindez lehet, hogy érvényes a világ valamely szerencsésebb fertályán, de itt, a  Romániának nevezett országban nem. Ennek ékes bizonyítéka a marosvásárhelyi Azomureş vegyipari kombinát esete, amelyről tudni kell, a kommunista rendszer alatt végig környezetvédelmi engedély nélkül működött. Igaz, idéntől már forma szerint érvényes papírok birtokában szennyez. A román szakhatóságok a modern légszűrő berendezések felszereléséhez és üzembe helyezéséhez kötötték a működési engedély kibocsátását, amit egyébként a svájci tulajdonos szerződésben vállalt.

A tavaly nyári áramkiesés okozott utoljára komoly pánikhangulatot, ami újra a kombinátra terelte a helyi közvélemény figyelmét. A szerencsés társadalmi csillagállásnak köszönhetően az érintettek – ki-ki a maga sajátos és önző megfontolásából – kényszerét érezték reagálni a helyzetre: a civilek tüntetésen követelték a termelés azonnali beszüntetését. Aztán szép lassan elült az érdeklődés a téma iránt. Maradt minden a régiben. Akárcsak korábban, a kombinát mellényzsebből fizeti ki a szennyezés miatt rá kirótt bírságokat – ismerik: a kutya ugat, a karaván halad –, s zavartalanul folytatja a környezetszennnyezést. Jobb esetben pedig ilyen-olyan szponzorizációs egyezségekkel megvásárolja a központi és helyi illetékesek jóindulatát.

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Arafat

Ha leírom az Arafat nevet, a magyarországi olvasók zöme – már akik emlékeznek még a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük