Áll a Bethlen Gábor-szobor Marosvásárhelyen

Végre felavatták a nagyságos fejedelem szobrát, az első magyar vonatkozású alkotást, amely a harminc évvel ezelőtti rendszerváltás, de mondhatjuk nyugodtan: Trianon óta Marosvásárhely főterén helyet kaphatott. Vásárhely jelenlegi fura urai még Bernády György, a városépítő polgármester – igen, a Kultúrpalota, a Városháza építtetője – tevékenységét sem tartották eléggé méltónak arra, hogy szobrát a főtérre helyezzék. A város első, igaz, csak kinevezett, s nem megválasztott román etnikumú polgármesterének, a hírhedt magyarfaló, enyhén szólva gyanús körülmények között meggazdagodó Emil Dandea-nak viszont ott állhat a szobra a mostani városháza előtt…

Mi kell/kellhet általában egy szoborállításhoz? – merül fel a kérdés bennem. Jobb, azaz Marosvásárhelynél szerencsésebb helyeken elsősorban szándék és pénz. S mivel köztéri szoborról lenne szó – mert azért többnyire azoknak van, lenne értelme, a kollektív emlékezet és az emlékezetpolitika alakításának, befolyásolásának szempontjából célja, szerepe –, ezért az illetékes hatóságok, elsősorban a helyi önkormányzat jóváhagyása. Onnantól már úgy tekinthető, hogy sínen van az ügy: rendezett, jogilag jól körülhatárolt körülmények között, előre egyeztetett és lefektetett határidők szerint egyenes az út az ünnepélyes szoboravatásig. Mondom: nálunknál szerencsésebb helyeken, normálisnak mondható viszonyok között így kell/kellene ennek lennie. Csak hát hol vagyunk mi ettől?

A vásárhelyi Bethlen-szobor felállításáról először öt esztendővel ezelőtt, 2015 augusztusában döntött a helyi önkormányzati képviselőtestület. Az eredeti szándék szerint még 2016 októberében állnia kellett volna a szobornak, aminek apropóját az adta volna, hogy akkor volt négyszáz éve, hogy Bethlen Gábor szabad királyi várossá nyilvánította a települést, amelyet akkortól neveztek, a korábbi Székelyvásárhely helyett, Marosvásárhelynek. Amint azt jól tudjuk, mifelénk a hivatal malmai, mint minden magyar ügyben, úgy szoborállítás tekintetében is igencsak lassan őrölnek.

Most érkezett el az ideje a szoborállításnak, amit két választás között a politika bizonyos aktorai – az RMDSZ magukat éppen nyeregben érző politikusaira gondolok – igyekeznek a saját kampánycéljaikra felhasználni. Olyanok fényezték magukat az avatáskor, akiknek semmi érdemük a szoborállításban.

Ezzel szemben – legalábbis a hivatalos beharangozó szerint – sem a szobor alkotójának, a székelyudvarhelyi születésű, Baján élő Harmath Istvánnak, sem az engedélyeztetés hivatali útját egyengető Vass Leventének, volt városi RMDSZ-elnöknek, parlamenti képviselőnek – ez idő szerint újra kegyvesztett politikusnak – neve nem szerepelt az esemény meghívottjai között.

Ui. Vass Leventét, anélkül, hogy megadták volna neki a szólás lehetőségét, végül mégiscsak a szobor mellé engedték.

Ez is érdekes

Miféle hídszerep?

Összegyűltek, hogy ne legyenek szanaszét, mármint a kelet- és közép-európai NATO-tagállamok államfői. Hiába na, amióta …

15 hozzászólás

 1. Jáger László

  Ennek a jelképnek igazán az erdélyiek örülhetnek!
  MO-nak kevés köze van hozzá,mert 1erdélyi fejedelemről van szó aki bár magyar volt ,de elsősorban erdélyi…
  Bethlen Gábor emlékére….
  barátilag
  J.L.

  • De ha nem lettek volna az Erdélyi fejedelmek, akkor Magyarországon a Habsburgok hatására már senki nem beszélne magyarul, hanem mindenki németül. Ennyit rólad, meg az idiótaságjaidról!

 2. Jáger László

  Vatikán talán a világ legtöbbet hazudó szervezete!!???..
  Teljes mértékben 1et értek sőt +erősítem…
  Már az ideológiai alapja is hazugságra épül amit a naponta a templomokban folytatnak…
  Az emberek félrevezetése,becsapása….
  Bár erről nem Ferenc pápa tehet 1edül…
  Így folyik ez már 2000 éve…..
  barátilag

 3. Istenem, Istenem! De legalább a szobor szép és tiszteletet parancsoló.

 4. Jáger László

  Logika
  Arisztotelész már az i.e. 350 évvel +teremtette ezt a gondolatot ,szellemi kifejezést…
  Sokan azonban nem élnek vele,hanem illogikus célokra használják saját érdekük érdekében….
  Persze amit bizonyítani nem tudnak azért azt saját illogikus gondolatmenetükkel próbálják ráerőszakolni másokra.mint az igazságot…
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

  • Szép önvallomás jáger!
   De ettől függetlenül igyekezz az utcasarkon található kamionparkolóba,mert a fajtatársaid lenyúlják anyád napi bevételét.

 5. Jáger László

  Vas aki érti a logikát,van aki folyton logikai bukfencet vet…
  mondhatni folyton a hazugságokban töri a fejét, éli ki magát!!!??,..
  A hazug embert hamarabb utólérik,mint a sánta kutyát….
  hát az ilyenekből nem kérek
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

 6. Jáger László

  Nem mellékesen
  MO-nak volt 1 másik Bethlen nevezetű vezetője is!!!
  Neve gróf Bethlen István aki Trianon után 1921-1931MO ME volt!
  Neve összefonódok a magyar politikai-gazdasági konszolidációval.
  No és persze a Bethlen-Peyer paktummal….
  Történelmi alakját szobor nem őrzi,de történelmi szerepe vitathatatlan a XX.század politikai történetében
  Amúgy 1 ízig vérig konzervatív politikus voltl!!!
  Moszkvában hunyt L 1946-ban….
  barátilag
  J.L.

  • Gonda László

   Kettőt is találtam, egyről tudtam, láttam a budai várban.

   1. 2016. április 29-én, ünnepélyes keretek közt felavatták gróf Bethlen István szobrát Nagykanizsán az Erzsébet téren. A politikus a város parlamenti képviselője, 1921-1931-ig miniszterelnökként irányította Magyarországot a Horthy korszakban. Bethlen István nagy tudású, felkészült ember volt, és miniszterelnöki feladatát halálosan komolyan vette.

   2. Gróf Bethlen István születésének évfordulóján, 2013. október 7-én, hétfő délután a Budavári Szent György téren avatták fel az egykori miniszterelnök egészalakos szobrát.

   Nagy Gábor Tamás polgármester a szoboravatón tartott köszöntőjében azt mondta, hogy a hazatérés ünnepe ez a nap, mert Bethlen István születésének 139. évfordulóján visszatért a mindenkori miniszterelnöki hivatal, a Sándor-palota közelébe. Mint fogalmazott, ha az ember nem ismeri jól történelmét, ha hamisított képet vesz alapul, nem fog eligazodni a jelenben sem. A kommunista hatalom a másképpen gondolkodókat a halálukban is üldözte – folytatta -, most azonban “az igazi múltunk visszaszerzésének vagyunk részesei”.

   Bethlen István “születésnapi hazatérése” ünnep a nemzeti közösségnek, amely kifejezi az utókor elismerését és háláját – mondta a polgármester, hangsúlyozva: a néhai miniszterelnök elhatározta, hogy megment egy országot, és meg is tette. A Bethlen István születésének évfordulóján a budai várban leleplezett, az egykori miniszterelnököt ábrázoló egészalakos szobor Stremeny Géza alkotása, és a Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott nevéhez fűződő Nemzeti Könyvtár-programhoz kapcsolódik. A kormányzati honlapon márciusban közzétett adatok szerint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 32 millió forintot biztosított az emlékműre.

   Bethlen István munkásságát méltatta Orbán Viktor kormányfő is. Hangsúlyozta: Bethlen tisztában volt a bel- és külpolitikai, valamint a gazdasági stabilizáció fontosságával, ahogyan azzal is, hogy a külföldről érkező hitelt nem jóléti intézkedésekre, hanem munkahelyteremtő beruházásokra kell költeni. A kormányfő szerint “mi, magyarok 1990-ben nagyjából ott vettük ismét a saját kezünkbe sorsunk irányítását, ahol Bethlen István 1921-ben”.

   Üdvözlettel

 7. Jáger László úrnak üzenem:

  “A Jó ember az ő szívének jó kincseiből hozza elő a jókat,
  és a gonosz ember az ő szívének gonosz kincseiből hozza elő a gonoszokat.” (Máté 12:35)

  Magyarországi létemre szívből örvendek erdélyi testvéreink újabb sikerének és közös megmaradásunk jelképének, újabb szép bizonyítékának. Adjon az Isten további békés erőt Marosvásárhely felvirágoztatásához.

 8. Jáger László

  Sok sikert kívánok a Welszibardnak legyen igaza!!
  Nem vagyok semmi jónak az Lrontója….
  A remény hal +utoljára…
  Azonban a racionalitás híve vagyok elsősorban….
  csak ennyi,
  Barátilag
  J.L.

 9. Illia Erzsébet

  A budai várban a Szentgyörgy téren áll 2013 óta Bethlen István egész alakos szobra.

 10. Nem mindegy, hogy az okos hülyéskedik, vagy a h…e okoskodik, és racionalitásról beszél, ez az igazi bátorság.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.