A román kultúra része a lopás. Jól értettem?

Sokan felkapták a fejüket a hír hallatán – külföldön legalábbis, mert az országban ezen senki sem ütközött meg túlságosan – , hogy kiderült: egy román  bűnszervezet tagjai éveken keresztül – pontosabban 2016 óta – egy dobrudzsai stratégiai fontosságú amerikai légi támaszpontról mintegy 2 millió dollárnyi üzemanyagot loptak el. Nem semmi. Még romániai viszonylatban sem.

Az sem, ahogyan a román védelmi miniszter reagált az esetre. Egészséges erkölcsi érzékkel bíró ember számára ennél a kényelmetlenebb helyzetet nehezen tudnék elképzelni. Romániáról lévén szó, itt minden megtörténhet. Amiként az ellenkezője is. Lássuk, mit is mondott a miniszter: „A Mihail Kogălniceanu katonai támaszpontról való üzemanyaglopásért végső soron az amerikaiak a felelősek, akik nem számoltak a román kulturális szokásokkal” – jelentette ki Vasile Dîncu.

Ezek szerint a hazugság, a lopás, az árulás nem valami erkölcsi szeplő, hanem román kulturális szokás. Következésképpen hazugnak, tolvajnak, árulónak lenni nem elítélendő. Legalábbis a miniszter szerint. Hanem akkor mi? – kérdem én. Milyen állapotban leledzik – szellemi, lelki, erkölcsi értelemben egyaránt – az a nép, nemzet, társadalom, amelynek tagjai így viszonyulnak a bibliai tízparancsolat egyikéhez? Nem beszélve arról, hogy egy felelős miniszternek inkább követendő példát kellene mutatnia, s nem megértést az ominózus iránt.

Szintén az említett bűnben érték tetten a román kormány alig kinevezett kutatásért, innovációért és digitalizálásért felelős liberális párti miniszterét. Az illető – amellett, hogy plagizált –, akkorát hazudott, hogy neki lehet támaszkodni: azt állította, hogy a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemen végzett, amit az egyetem rektora sietett cáfolni. Kérdés: vajon szellemi képességei nem engedték a politikusnak, hogy számoljon tettének lehetséges következményeivel, vagy úgy gondolta, ő ezt is megteheti?…

Az eset kapcsán jut eszembe az idei, az EB által megrendelt felmérés, amely kimutatta: a román lakosság 40 százaléka szövegértelmezési nehézségekkel küzd. Magyarán: funkcionális analfabéta.

Mit mondjak? A politikus sem lehet más/különb, mint maga a közösség/tömeg, amelyből vétetett.

Ez is érdekes

A látszat és ami mögötte van

Különös emberfajta a politikus, mindig azt mondja, amit kell, amit lehet,  csak legritkábban és elvétve …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.