Romániában meghamisítják a történelmet, vélik az oroszok is

Kiborította az éjjeliedényt a román külgyminisztériumnál minapi kijelentésével az orosz külügyi szóvivő. Maria Zaharova a második világháború történetének meghamisításával és történelmi felelősségének bagatellizálásával vádolta Romániát. Mindezt egy Bukarestben szervezett kiállítással kapcsolatban állította egy sajtótájékoztatón. Az ominózus kiállítás az erdélyi szászok 1945-ös deportálását mutatta be, különös tekintettel a Szovjetunióba vitt emberek szenvedéseire.

Az MTI beszámolójában azt írja, az orosz szóvivő szerint nemcsak a zsidókkal való együttérzés hiányzott a nemzetközi holokauszt-megemlékezések idején tartott bukaresti kiállítás-megnyitóról, de a szónokok azt is elfelejtették megemlíteni, hogy a háború után elüldözött németek névsorát a román hatóságok állították össze, és Bukarest arra használta ezt, hogy a magyar és szász közösség számarányát csökkentse Erdélyben a románság javára. “Ki más ismerhetné jobban országa közelmúltjának ezen fejezetét, mint Románia német etnikumú államfője, Klaus Johannis?” – tette fel a költői kérdést Zaharova.

Hogy Johannis – vagy Iohannis, ahogyan hivatalosan használja a nevét –német etnikumú, azt nem vitatom. Azt viszont igen, hogy meglenne benne a szükséges nemzeti öntudat, hogy különösképpen ragaszkodna népe  hagyományaihoz. “Minden munkaszerető, becsületes szász eddig már Németországba vándorolt” – jut eszembe segesvári ismerősöm kifakadása, amikor megtudta, hogy az egykori szebeni polgármester megpályázza az államelnöki széket. Nagy a gyanúm, hogy ő is csak amolyan romszász lehet. Az tény, hogy úgy viselkedik, mint egy echte román politikus. Másként nem  teremhetett volna babér számára a román politikában. Ebből következően az ő véleménye, legalábbis kisebbségi kérdésekben nem mérvadó.

A román tárca “furcsának és sajnálatosnak” nevezte az orosz megnyilvánulást. Ami a “szemenszedett hazugságnak és aljasságnak” lehet a megfelelője. Nem akarom én védeni az orosz történelemírást, merthogy nem ismerem. Azt sem, hogy éppen milyen irányzatok érényesülnek benne. Valamikor, a bolsevik érában maguk is élen jártak a történelemhamisításban. Mit mondott Ivan Ivanovics Ivanov, a Marx-Engels-Lenin-díjas történész? “Mától kezdve minden másként történt.” Igencsak jellemző arra nézvést, hogyan kezelték a szovjet történészek a múltat.

Hogy a románok miként hamisították, arról erdélyi magyarként, sőt autonóm székelyként van némi fogalmam.

  

Ez is érdekes

A látszat és ami mögötte van

Különös emberfajta a politikus, mindig azt mondja, amit kell, amit lehet,  csak legritkábban és elvétve …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.