Romániában meghamisítják a történelmet, vélik az oroszok is

Kiborította az éjjeliedényt a román külgyminisztériumnál minapi kijelentésével az orosz külügyi szóvivő. Maria Zaharova a második világháború történetének meghamisításával és történelmi felelősségének bagatellizálásával vádolta Romániát. Mindezt egy Bukarestben szervezett kiállítással kapcsolatban állította egy sajtótájékoztatón. Az ominózus kiállítás az erdélyi szászok 1945-ös deportálását mutatta be, különös tekintettel a Szovjetunióba vitt emberek szenvedéseire.

Az MTI beszámolójában azt írja, az orosz szóvivő szerint nemcsak a zsidókkal való együttérzés hiányzott a nemzetközi holokauszt-megemlékezések idején tartott bukaresti kiállítás-megnyitóról, de a szónokok azt is elfelejtették megemlíteni, hogy a háború után elüldözött németek névsorát a román hatóságok állították össze, és Bukarest arra használta ezt, hogy a magyar és szász közösség számarányát csökkentse Erdélyben a románság javára. “Ki más ismerhetné jobban országa közelmúltjának ezen fejezetét, mint Románia német etnikumú államfője, Klaus Johannis?” – tette fel a költői kérdést Zaharova.

Hogy Johannis – vagy Iohannis, ahogyan hivatalosan használja a nevét –német etnikumú, azt nem vitatom. Azt viszont igen, hogy meglenne benne a szükséges nemzeti öntudat, hogy különösképpen ragaszkodna népe  hagyományaihoz. “Minden munkaszerető, becsületes szász eddig már Németországba vándorolt” – jut eszembe segesvári ismerősöm kifakadása, amikor megtudta, hogy az egykori szebeni polgármester megpályázza az államelnöki széket. Nagy a gyanúm, hogy ő is csak amolyan romszász lehet. Az tény, hogy úgy viselkedik, mint egy echte román politikus. Másként nem  teremhetett volna babér számára a román politikában. Ebből következően az ő véleménye, legalábbis kisebbségi kérdésekben nem mérvadó.

A román tárca “furcsának és sajnálatosnak” nevezte az orosz megnyilvánulást. Ami a “szemenszedett hazugságnak és aljasságnak” lehet a megfelelője. Nem akarom én védeni az orosz történelemírást, merthogy nem ismerem. Azt sem, hogy éppen milyen irányzatok érényesülnek benne. Valamikor, a bolsevik érában maguk is élen jártak a történelemhamisításban. Mit mondott Ivan Ivanovics Ivanov, a Marx-Engels-Lenin-díjas történész? “Mától kezdve minden másként történt.” Igencsak jellemző arra nézvést, hogyan kezelték a szovjet történészek a múltat.

Hogy a románok miként hamisították, arról erdélyi magyarként, sőt autonóm székelyként van némi fogalmam.

  

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Hogy is van ez?

Olvasom, mekkora elégtétellel, örömmel, elégedettséggel nyugtázták egyesek,  hogy Brassó városvezetése úgy döntött, hogy a Cenk …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük