Csíksomlyó nuku?

A csíksomlyói búcsú szerepe a keresztény magyarok lelki, erkölcsi, szellemi megújulásában közismert. Egy ideje, különösen a rendszerváltás után, nemcsak a kárpát-medencei magyarság, hanem a világban szétszórtan élők legfontosabb zarándokhelyévé vált, évente százezrek látogatnak el a Somlyó hegyére.

Ezért üdvözölték szerte a nagyvilágban a magyarok ama 2011-es kezdeményezést, hogy az UNESCO által elismertessék, mint a szellemi- kulturális világörökség részét. A szükséges jelölési dokumentációban az esemény vallásos és kulturális jelentőségét emelték ki. Megjegyzendő: Románia első alkalommal terjesztett az UNESCO elé ilyen jellegű javaslatot. Csakhát nem élnénk Romániában, ha egy hasonló ügyet zökkenőmentesen, simán sikerre lehetne vinni. Ezúttal is az történt, hogy a nemzetközi szervezet kiegészítő iratokat kért, a román illetékesek pedig addig húzták-halasztották a kiegészítést – az RMDSZ épp nem volt tagja a kormánykoalíciónak, így nem sűrgethette meg a folyamatot –, amíg kifutottak a határidőből.

2014-ben aztán, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök minisztersége idején újra beterjesztette a dokumentációt az UNESCO-hoz. Ezúttal is kiegészítéseket kértek: több fényképet, illetve annak bizonyítását, hogy maximális országos védettségnek örvend a búcsú. A kiegészítéseket a nyáron megfelelőnek találták, így már csak a végső szavazáson múlik, hogy a csíksomlyói búcsút felvegyék az UNESCO örökségvédelmi listájára. A döntésre ez év őszén kerülhet sor. Ezek szerint úgy fest, karnyújtásnyira a siker.

Feltéve, ha addig nem vonják vissza a jelölést. Igaz, hogy hasonló még nem fordult soha elő, de Románia esetében – a korlátlan lehetőségek országa! – minden elképzelhető. Merthogy állítólag ezen dolgozik a szakértői kormány kulturális és külügyi tárcája. Miért? – teheti fel bárki a kérdést. A válasz kézenfekvő: merő etnikai indíttatású féltékenységből, irigységből. Úgy látszik, nem tudják elviselni, hogy a magyarok ezen búcsú által is évente bizonyítják, hogy – minden ellenkező irányú igyekezet ellenére – vannak, itt vannak, s a mindenkori román kormányzatnak számolnia kell velük, politikai és egyéb szinten megfogalmazott igényeikkel, követeléseikkel. Még egy ideig…

Facebook hozzászólások

Ez is érdekes

Arafat

Ha leírom az Arafat nevet, a magyarországi olvasók zöme – már akik emlékeznek még a …

2 hozzászólás

  1. A fene egye ki ezeket a bocskorukból. Ha lehet,akkor apránként.

  2. Azért az RMDSZ-hez is lenne néhány szavam. Csak nem nagy nyilvánosság előtt.
    Vélhetőleg már voltak kormányzásban. S nem először.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük